אז מה באמת היה לנו שם? גיבורי תרבות אברהם זיגמן

"אברימל'ה מלמד"  פרידה מאברהם זיגמן (מוזיקאי, מלחין, משורר, סופר ויוצר , מעורכי המוסיקה המיתולוגיים של קול השידור).

 

"מה אתה רואה? מה אתה רואה?/אני רואה שקד פורח /והמעוז מלון אורח/וזה סימן של שקט ושלוה/ כי מדרום תפתח הטובה".

 

"אחח…זיגמן יא ממזר איזה שיר הבאת …הפעם הצליח לך " ברך אותו וילנסקי הגדול כששמע לראשונה את השיר בהופעה של להקת פיקוד דרום ב 1972" תראה אם וילנסקי אמר …אז מי אני שאתווכח" ? (הוא משיב ושואל בקריצה) … כמו שהוא בדיוק…כפי שתמיד היה …קרצני, מחויך, ביישני …מעט ממזרי… צנוע , וכל כך ישראלי.

מיד עם שחרורו מצה"ל בו שירת בלהקה צבאית אי שם "בערבות" ספטמבר 70 נקרא בצו 8 החייל המזמר אברהם זיגמן לשוב מיד ולשרת עקב המצב הבטחוני הנפיץ בבקעת הירדן שבגזרת הצבא הירדני.

סבלנותו הנדיבה של המלך ההאשמי  כלפי ארגוני הפת"ח היושבים בשטחו ועושים בו כבשלהם (כולל ניסיון התנקשות במלך עצמו) פקעה וכשחמתו בערה בו להשחית הוא החליט לגרשם בכל הכוח ולעקור אחת ולתמיד את הזיקה שלהם לארצו. מה שנודע לימים בכינוי "ספטמבר השחור".

ארגוני הפת"ח שהיו במצוקה גדולה פנו מיד אל חבריהם בממלכה הסורית לסיוע מה שגרם לחוסיין המלך הירדני שהיה בנחיתות מול הסורים לפנות לעזרת ארצות הברית ובריטניה שביוזמתם פנו לצה"ל.

בצה"ל הוכרזה אז כוננות גבוהה כשרוב הצבא מוצב לאורך הגבול בבקעת הירדן ובגולן מחכה ועוקב בדריכות אחר ההתפתחויות.וכך במסגרת הכוננות הזו נקרא בצו 8!! גם הגיטריסט אברהם זיגמן להתייצב לשירות מחודש כשהמשימה הנועזת שמוטלת עליו היא לחבור לחיילת זמרת בשם גילה ולשייקה אופיר האיש והסיגריה וכך וכשהם על תקן "חוליית" בידור, לרדת דרומה לאי שם בבקעה/ אי שם בבקעה / קורץ לו ישוב /ששומר על הקו"… בכדי להנעים את זמנם של החיילים המוצבים שם.

זיגמן שבדיוק השתחרר כשבוע לפני כן לא בדיוק שש אז אליי קרב וגיטרה(מסיבות מובנות) ועל כן מבעוד מועד יצר קשר עם הזמרת גילה והפטיר בפניה שלא להתייצב…

"תישארי בבית ותסמכי עליי אני כבר אדבר עם שייקה אופיר שישחרר אותנו מהסיפור הזה הוא הרי לא באמת צריך אותנו לידו".

הם נפגשו אחר הצהריים מחוץ לקפה קליפורניה של אייבי נתן בתל אביב. זיגמן חיכה לשייקה כשלפתע משום מקום הוא הבחין בו מנתר בדילוגים חינניים נוטפי אפטר שייב ומיני בשמים כשבכיס חולצתו קופסת הסיגריות הקבועה והוא כולו מצחקק שרקני ומאושר.

כהרגלו היה שייקה אופיר לבוש בקפידה וערוך למסע הופעות הרבה יותר מלמצב מלחמה….הם היו מכרים ועל כן חש זיגמן בנוח כששאל אותו אם ייאות לרדת לבדו לבקעה "אני בדיוק השתחררתי לפני שבוע ואין לי ראש לזה עכשיו וגילה… גם היא לא ממש בעניין אתה בטח מבין"..

שייקה אופיר שזכה לקבל עכשיו לבדו זמן במה של שלישייה מעולם לא היה מאושר יותר. "בטח אין שום בעיה …אתם צעירים ורק השתחררתם ו.. קשה לכם מאוד ..אני מבין.. תישארו בבית ואני ארד לבדי " אמר לזיגמן בעודו קורץ לו את קריצתו הממזרית שכמו אומרת "בחייאתת זיגמן עליינא?". ושניהם צחקו יחד.

בטרם נפנה ללכת פנה זיגמן שמצב רוחו שפר עליו עתה ושאל את שייקה:"תגיד שייקה מה שלום אלעד ? (בנו) איפה אלעד" ? (זיגמן היה מי שבחן וקיבל את אלעד אופיר ללהקת הצנחנים על פי בקשתו של שייקה)."מה אתה לא יודע? (ענה לו אופיר והוסיף) אלעד ירד ל י ר ד ן"…(במלעיל).

זיגמן שב לביתו והמשפט הזה המשיך להתנגן בראשו ולא מש משפתותיו..אלעד ירד לירדן…אלעד ירד לירדן .. (אל/ אלעד עד/ רד /ירד / ירדן ) לשון נופל על לשון.הרבה שנים אחר כך הסתבר לזיגמן שכבר חז"ל חידדו את שמו של הנהר המזרחי ואמרו בילקוט שמעוני "למה נקרא ירדן? משום שיורד מדן".

כמו שהגיע הביתה שלף בשלוף את הגיטרה וכתב את המילים והמנגינה "אלעד ירד אל הירדן/ הוא ראה הכל פורח/ ל מ ל ו ח אותו הריח / ממש כמו בראשונה.. מתוך כוונה טהורה להתכתב עם חורשת האקליפטוס וריח המלוח של נעמי שמר(שאותה אהב במיוחד) וגם עם שירו של אבא "אם בהר חצבת אבן /להקים בניין חדש "שהרי אלעד בהמשך השיר אוסף אבני קלע (דוד המלך ) וחוצב אבני גזית (ששמשו לבניית המקדש) ..אבל… משהו לא הסתדר לו עד הסוף… והוא לא הצליח למצוא למה ומדוע.

באותה תקופה חיממו בשירתם הצמד "זיגמן וגילה" (הזכורה לטוב) את ההופעות של נעמי שמר ברחבי הארץ הטובה, כך שהייתה לו היכרות מוקדמת עם נעמי" זמר" שיר ושמר..יום אחד כשיישבו בביתה של נעמי לפני שייצאו להופעה הוא אזר אומץ ושאל אותה:

"תגידי נעמי כתבתי איזה שיר ומשהו בו לא מסתדר לי .. אולי את מוכנה לשמוע?"

"אני חייבת"…? (התבדחה מעט ואז הוסיפה )"איזו שאלה ! בטח קדימה תשיר לי

"זיגמן הוציא את הגיטרה ושר את הבית הראשון כולל את הפיזמון ואז שב ושאל: "משהו בשורה של הפיזמון לא מסתדר לי אין לי אוויר שם ב: למלוח אותו הריח ממש כבראשונה".

נעמי שהייתה ידוע בפתיל הקצרצר שלה לקחה "נשימונת" קטנטנה להירגע ואז שיגרה לעברו :

"תקשיב לי מר זיגמן היקר קודם כל המלוח זה רק שלי! ואני לא מאשרת לך להשתמש בזה וזו גם הסיבה שזה לא מסתדר לך אתה תיקח את ההרדוף הוא מספיק טוב לך ותוסיף שם ס י נ ק ו פ ה (מרווח מוסיקלי ) ושלום על ישראל"

"אבל נעמי (ניסה זיגמן בשנית את כוחו)אני רציתי להתכתב איתך דרך השיר…"

"אברהם זיגמן נערי היקר ממש אין לי צורך שתתכתב איתי …הנה אנחנו מדברים עכשיו פנים אל פנים קח לך הרדוף ובנה לו בית והשאר יסופר בתולדות ישראל".

את השיר ביצעה בשנת 1972 "להקת פיקוד דרום" במסגרת תוכניתה "מדרום תפתח הטובה", והסולנית הייתה אביבה אבידן. אגב השיר נמסר להם על ידי מנהל הלהקה כשהוא חסר שני בתים אותם שכח בביתו ועל כן הוקלט כפי שהוא  באין איש זולת זיגמן מבחין.

אלעד אופיר בנו של שייקה מנישואיו הראשונים לזמרת אוהלה לוי היה אדם מיוחד בעל נפש עדינה טהורה ומיוסרת. נער רגיש ופיוטי עם חוש מוסיקלי וקול נעים. בסוף שנות ה- 50 כשהייתה משפחת אופיר בארצות הברית דרך כוכבו של שייקה אביו, הוא העלה מופע משלו בברודווי וכיכב על במות בכל רחבי ארצות הברית אבל בביתו פנימה הרוחות סערו והנישואים לאוהלה אשתו לא החזיקו מעמד.

גם הרומן שכפי הנראה היה לשייקה עם מרלן דיטריך לא תרם בלשון המעטה ליציבות הזוגית והם החליטו להיפרד.בשובם לארץ המשיכו שייקה וגם אוהלה בקריירות העצמאיות שלהם ועל כן השאירו את ילדיהם אלעד ואחותו עתליה בפנימיות.וכך… גדל אלעד ללא אבא וללא אמא מאחר ושניהם הופיעו בארץ ובעולם. לא היה לו אף פעם בית אמיתי, מצב בלתי נסבל שהלך וסדק את נשמתו הרכה.

כשהתגייס לצה"ל בחר לשרת בצנחנים (מה שיותק רחוק מהייחוס המשפחתי אליו לא רצה כל קשר) הוא סיים את הטירונות, קורס צניחה ומסע כומתה אבל אחר כך לא שרד ובאופן טבעי נופה מהצנחנים.שייקה הפעיל את קשריו בלי ידיעתו ועל כן הוא נבחן כזמר ונגן ללהקת הצנחנים.רצה הגורל והבוחן שלו היה מיודעינו אברהם זיגמן.

גם לאחר שירותו הצבאי הוא היה מגיע אל זיגמן לקיבוץ(נחשון) להתייעץ ולספר על מהלכיו השונים.מאוחר יותר הוא עזב את הארץ וניסה את מזלו בחו"ל.אחר כך הקשר נותק לגמרי ורק לאחר 40 שנה הוא פגש אותו מחדש במהלך ה"שבעה" על אוהלה אימו של אלעד.

"מה אתה יודע ..? פגשתי הומלס שמתפרנס מעסקי אוויר. העליבות הייתה תמצית חייו", סיפר זיגמן בצער.

אלעד אופיר נפטר לבסוף כהומלס בארצות הברית הוא היה בדיוק באותו גיל שבו נפטר אביו שייקה 58. והלב בוכה ומסרב להאמין.

אברהם זיגמן מצא עניין רב בשוני שבין סגנונות הכתיבה המייחדים כל כותב וכותבת … במוטיבים המאפיינים את הכתיבה האישית ובמקורותיה.הוא שם לב שאצל נעמי שמר למשל ישנם הרבה מאוד מוטיבים תנכיים הנשענים על המקורות ועל כן איגד את כולם בספר הנפלא "מדרש נעמי".

אברהם זיגמן נולד וגדל בחיפה בספר המחזור של סיום הלימודים איחל לעצמו להיות שדר ברדיו. דרכו של עולם היא  ועם השנים הוא שימש כעורך ושדרן ברשת ג' ובתחנות הרדיו של קול ישראל כ 42 שנים רצופות !! כשרק בסוף דצמבר 2012 הוא יצא לגמלאות .התרומה שלו לפסקול הישראלי ובמיוחד הקיבוצי מה שנקרא מוסיקת הקאנטרי הישראלית נדירה ולא תסולא בפז.

עם שחרורו מצה"ל בשנת 70 החל בתהליך החזרה בתשובה והצטרף לבסוף לתנועת חב"ד. לזיגמן ולאשתו מרים תשעה ילדים.

בין השירים שכתב או הלחין נמצאים אלעד ירד אל הירדן , כי מדרום תיפתח הטובה , "דרך ארץ השקד/ דרך אור ודמע/באתי ילד קט רועד/באתי גבר חי. אלף זמר ועוד זמר / הבאנו לאחינו הקטן/ אלף זמר ועוד זמר/ נחל נערן ..ועוד…

אחחחח אברמה'לה מלמד… אברימל'ה זיגמן מענטש אמיתי ! מוסיקולוג …עיניים רכות וטובות שופעות חום ואמפתיה לב טהור וראש מלא חכמה יהודית… חמלת מעשים…מילים מנגינות וסיפורים. בור סוד שאינו מאבד אף טיפה.כמה שאהבתי להקשיב לך מספר את סיפוריך ומשתף במשנתך. היית לי מלח הארץ תלמיד חכם, גשר בין קודש לחול בין ארץ ישראל הישנה האהובה והנשכחת…של הקיבוצים גרעיני הנח"ל והלהקות הצבאיות לבין חב"ד והיהדות… חכמת התורה והתניא, שהרי כל רועה ורועה יש לו ניגון מיוחד משלו.

"ובצד אני עומד/על ידי נושמת/דרך ארץ השקד/ ארץ אלוהי"

.על כל אלו ועל שבלב אני אומר לך היום מכל הלב ת ו ד ה !

 

אברהם זיגמן - קול הלב