האיש שלא רצה להיות גשש

ישראל מרדכי פוליאקוב (פולי) – (רב סוהר אהרון לאפה, סרגיו קונסטנצה, קאלארשו, אדון קרקר, דוקטור ציגלה, חכם מרדכי, בן ציון מיוחס, ועוד…)"גבירותיי ורבותיי אההה גוד איבנינג , בוקר טוב בונסוואר אההה תרשו לי לפתוח בסדרה של בדיחות אההה מהווי העולם, ונעבור לפריז"...

ישראל מרדכי פוליאקוב או בקיצור פולי, נולד ב1941 בירושלים לאימו הדומיננטית מרים שידה הייתה בכל, ולאביו שלמה שהיה שחקן ומאמן כדורגל שנפטר בגיל צעיר. פולי היפואי, נולד בירושלים מפני שבית המשפחה הופצץ ב1941 על ידי מטוסים איטלקיים, במלחמת העצמאות הופצץ ביתם הישן (ברחוב גורדון) בשנית, הפעם על ידי מטוסים מצריים ונהרס קליל, ומשפחת פוליאקוב הצעירה נאלצה לנדוד ליפו.

יפו של אחרי מלחמת העצמאות התרוקנה כמעט לגמרי מתושביה הערבים שהיו כ 63000 לפני המלחמה, ואילו עתה נותרו מהם רק כ ,6000 והתמלאה חיש מהר בעולים חדשים בני עדות שונות שמתוכם בלטו במיוחד עולי צפון אפריקה ביחד עם עולי רומניה, תורכיה, ובולגריה, ומשם תצא לימים קריאת העידוד המיתולוגית "היידה בי היידה בו היידה מכבי יפו".

מרבית חבריו של פולי היו מעולי בולגריה והם שיהוו בין היתר את הבסיס לדמויות של "סרגיו קונסטנצה וקאלאראשו".

ביפו של אחרי המלחמה מתהווה אט אט  הבסיס של החברה הישראלית הרב גוונית, ופולי הצעיר אהב לשבת שעות להתבונן (כפי שעשו קודמיו לזאנר שייקה אופיר ויוסי בנאי)ובחושיו החדים ממש לספוג לתוך אישיותו את הדמויות הצבעוניות.

לימים כשנשאל הכיצד הוא מחקה כל כך טוב בולגרים והונגרים ? השיב כנגד "אני לא מחקה אלא רק מעצים את הדמות שכבר ספוגה אצלי בהוויה" ושייקה מספר שדורות רבים של חקייני עדות שיבואו אחריו יחקו (בלי ידיעתם) למעשה את פולי ולא את דמויות המקור.

פולי האשכנזי שגדל ביפו נשאל לא אחת איך זה שאשכנזי לבן כמוך מדבר ככה בחית ועין? והשיב בלי להתבלבל " נו מה! צריך לדעת להסתדר בחיים ".

כמו רבים מבני דורו היה גם פולי הצעיר אידיאליסט שדגל בהפרחת השממה, וכיבוש העבודה! עקרונות שהובילו אותו בנערותו, (לא לתוכניות הראליטי המשמימות של ימינו )אלא לפנימייה החקלאית שבכפר הירוק. שם צמח קודם כל כחקלאי ורפתן, אך גם כאחד מצמד המצחיקנים ביחד עם ילד הפרא חנן גולדבלט.

בישראל הפשוטה ההיא שלפני שנות דור יצא שמה של התוכנית האמנותית של חניכי הכפר (תכנית עשר ) שהייתה מתחילה כל יום שישי בעשר בלילה אחרי הריקודים אל מחוץ לכפר הירוק. וכך אירע שאורי זהר, יורם גאון ולא אחר מ"גבירותיי ורבותיי " אריק איינשטיין בני העשרים מלהקת הנח"ל באו להציץ בתוכנית וראו על הבמה את "לורל והרדי" של הכפר הירוק.

על הבמה שיחק פולי רופא שמבקש מהפציינט (גולדבלט שסובל מכאבים ביד ) שישאיר אותה (את היד)שבוע אצלו לבדיקה, ושיבוא לקחת אותה אחר כך(סידור לא רע האמת),ובמערכון אחר הוא חיקה את חתן התנך עמוס חכם באותה אוטוסטרדת דיבור מהירה, ולא מפוענחת שתהפוך מאוחר יותר לחידון התנך המיתולוגי של "חבורת לול", (אבל פולי היה הראשון ).

כאידאליסט בעל ערכים חלם פולי להיות חקלאי ואגרונום לא שחקן, לא זמר, ולא בטיח, ועל כן התגייס עם חבריו לנח"ל לגרעין עין יהב של תנועת המושבים. אבל לאחר תקופה קצרצרה בטירונות הוא נקרא במפתיע למפקד הבסיס המיתולוגי הרס"ר גנז ששאג עליו במלוא גרונו " חייל !! אתה מוצב עכשיו בלהקת הנח"ל בפקודה ! ואתה תעשה בדיוק מה שאומרים לך ותתייצב שם עכשיו !! הבנת" וכך התגלגל פולי ב 1959 ללהקת הנח"ל בפקודה ! ובניגוד גמור לרצונו.

הסיפור הפולקלוריסטי מאחורי הפקודה ההיסטורית של "מיסטר גנז" היה שחנן גולדבלט שאביו נהרג עוד במלחמת השחרור ושגדל ביחד עם אחותו הקטנה לאם אלמנה, פנה לפולי שהיה ילד טוב יפו וממש התחנן שיצטרף אליו למבחני הקבלה ללהקה המצליחה של התקופה שהייתה להקת הנח"ל "אין לי מה לעשות להם לבד " הוא אמר לו "הם ראו אותנו יחד, כל הקטעים שלנו זה ביחד.. בחייאת פולי בוא איתי נו בחייאת, אל תיתן לי ללכת לבד". ופולי שלנו שהיו לו בחייו שתי תכונות דומיננטיות במיוחד היפוכונדריה ש"חבל על הזמן" אך גם לב זהב, כזה שלא נתן לו מעולם לסרב לשום בקשת עזרה (כזו או אחרת) מתלווה לגולדבלט למבחנים, וכך למעשה שובה את לב הבוחנים שממאנים לוותר עליו ודורשים אותו אחר כך מפיקוד הנחל מבלי שכלל התכוון.

אגב גם לתרנגולים (כך סיפר )הוא הצטרף מאוחר יותר ב 1960 רק בכדי לעשות כמה לירות בטרם ייצא לחו"ל ללמוד אגרונומיה אבל לחיים (הו החיים…) היו תוכניות אחרות בשבילו ,ואנחנו כקהל הרווחנו לגמרי במקרה את אחד הקומיקאים השלמים המוכשרים והמצחיקים שאי פעם היו פה.

גברי בנאי שאהב את פולי אהבת נפש מעיד עליו בקריצה שהיה רמאי גדול , נאיבי , "איזה חקלאי מה חקלאי ? הוא תמיד דיבר על זה זה נכון אבל לא מעבר" מה שכן מוסיף גברי "פולי לא היה אדם אמביציוזי עם דחף במה שרצה לשנות את העולם. הוא היה אנטי סלב ואנטי כוכב איש בית למופת שמה שהכי חשוב לו בתום ההופעה זה לחזור לילדים.

"פולי שהיה על תקן "האשכנזי של הגששים" שיגע אותם כמו כל "היפוכונדר טוב" לא מעט עם כל מיני מיחושים ובעיות . גברי זוכר מקרה ספציפי לפני הופעה שלהם בבה"ד אחד שהוא רואה את פולי שם יד על הדופק ואומר " זה לא טוב מה שקורה פה יש בעיה עם הלב חייב לראות רופא" ולא יעזור בית דין נוסעים לראות רופא ואין שום דבר, וההופעה מבוטלת רק בשביל לחזור לשם שבוע יותר מאוחר.

במקרה אחר נכנס פולי למונית בדרך להופעה באמצע חודש יולי במלוא הדרו על חליפתו השחורה מעונב כדבעי, וכמו שהוא מתיישב במונית טרם ימי המזגן ו"האלמנט" הוא חוזר על המנטרה ההיא שם את היד על הדופק מזיע כולו ואומר:"לא טוב, אין אוויר ,קשה לנשום יש בעיה עם הלב רופא דחוף חייב לראות רופא " גברי ושייקה מסתכלים עליו בתימהון ומפטירים לעברו בגששית רהוטה " איזה רופא מה רופא עכשיו ? בחייאת פולי פתח איזה כפתור, זה אמצע יולי עכשיו, שיא החום. אתה חנוט בחליפה עד צוואר איך תנשום ? אתה לא נורמלי"."

תעשה לי טובה ותתחיל להעמיס אני על גחלים" (קרקר נגד קרקר)המשפט "המערכוני" שהכי מאפיין את פולי האדם מגיע מהקפיטריה בטבריה שכתב לגששים "קוסם המילים " ניסים אלוני( מערכון שהתכתב למעשה עם מחכים לגודו של סמואל בקט ) ושמציג את הטבריינים כדמויות שקפאו בזמן, שהחיים עוברים לידם מבלי שהם חלק מהעלילה (וכמה שזה נכון עד היום לגבי טבריה).

כשפולי נשאל שם במערכון על ידי גברי " אתה איתי או איתו ? " ומשיב לו "אני מהאו"ם" זה בדיוק פולי ! איש שלמרות שהייתה לו דעה ברורה על כל דבר, לא רצה להרגיז אף אחד.

פולי הביא לגששים את ההומור וההווי של הכפר הירוק קבלות שבת של מסיבות וריקודים והדמויות שהוא הציג בדרך כלל במערכונים היו של האציל הפולני , הקבלן הרומני , אותו האשכנזי שלא בדיוק ברור מהיכן הוא צץ? ושהגיע כביכול "מהתפוצות "(כפי שיעיד על עצמו הסוהר אהרון לאפה במערכון כלא שש) מה שיכול להיות כמובן … חצי עולם.

פולי היה נשוי פעמיים קודם שהתחתן עם אשתו השלישית הדיילת שוש מושינסקי שנראתה לכולם כמו היפוך מוחלט שלו ושדווקא איתה הצליח להקים משפחה עם שלושה ילדים שהיו תמיד כל עולמו.

בלא מעט נסיעות של הגששים (היי דרומה) היה פולי מקפיד תמיד ! שיעצרו בערבה אצל אחד מחבריו החקלאים ואז היה רץ מהמונית ופותח במחולות (אה לה פרד אסטר)בין שורות המקשות קוטף פה, ומריח שם מתמלא מחדש חיות של "יודע חקלאי פיקח שהנחיל זאת לצבא שאת הזן יש לפתח ולהיטיב בהרכבה ". 

אסי דיין תכול העיניים, ממציאה של גבעת החלפון ההיא שאינה עונה, נכנע בערוב ימיו להפצרות הרבות שהופנו אליו והתפנה לכתוב את סרט ההמשך. בסצנת הפתיחה מתעורר ויקטור חסון בבית החולים מחובר למיני מכשירים וצפצופים מבלי להבין הכיצד איך ולמה? הוא נמצא היכן שנמצא… בירור קצר ועצבני שלו מול האחות התורנית ומתבררת הסיבה להימצאו שם והיא שלא אחר מסרגיו נידב אותו בלי ידיעתו לתרומת כליות ושאר חלקי גוף… אבל אסי גנז את מה שכתב לאחר מותו של פולי.

יעל פוליאקוב סיפרה פעם בראיון ליגאל סרנה הנפלא, הרגיש, והאהוב איך ישבו הגששים ליד מיטת אביה החולה נזכרו בקטעים מהעבר וצחקו .. ואז היא אמרה לעצמה "האנשים האלו מגיל עשרים ביחד והנה הם יושבים ליד מיטתו של אחד מהם ונפרדים לא רק ממנו אלא מכל החיים שלהם" ואני מוסיף "עצוב למות באמצע התמוז"..

בחודש יוני בשנת 2007 בכנס מחזור נוסטלגי בכפר הירוק עלה פולי לבמה בפעם האחרונה בחייו לצד הפרטנר הראשון בקריירה שלו חנן גולדבלט, שניהם הגיעו לכנס הזה מצרות צרורות… כל אחד והמשא שלו .גולדבלט ממעצר בית, טרום משפטו כחשוד בעבירות מין. ופולי שלנו מערש דווי יודע כבר(כמו כל היפוכונדר טוב ) כי זמנו קצוב וחודשיו ספורים .

הם טיפסו לבמה די בקושי בפעם האחרונה, והקהל האוהב שמנה עשרות בני מחזור התגלגל מצחוק ככה זה, כשהעולם מצחיק אז צוחקים…4 חודשים מאוחר יותר בשלושים לאוקטובר 2007 כבה אורו של הפנס הבודד שבקצה השכונה עת נפטר פולי שלנו בגיל 66 מסרטן הכבד. יהי זכרו ברוך.

אכלת אותה הפעם ויקטור אחחחחח… בסמה בסמה מוצו"…"

מתוך ההרצאה אז מה באמת היה לנו שם ? סיפורה של אגדת הגשש החיוור.  https://youtu.be/oAqDyJQMDj

קרדיט-יגאל סרנה הנפלא